top of page

Publicaties

Hier kun je meer vinden over mijn eigen publicaties en over inspirerende boeken van anderen, die ik warm kan aanbevelen.

Naar 

aanbevolen publicaties

Mijn eigen boek De vergeten ecosysteemdienst van bomen is beschikbaar! Hopelijk volgt De geschiedenis van Eya snel, want het illustreert en verduidelijkt mijn boodschap onvoorstelbaar goed.

Ga door naar mijn boek!

De geschiedenis van Eya 

'Eya' is de oudste schriftelijke vermelding van taxus: in een Oud-Hittitisch spijkerschrift van ong. 1 750-1 500 v.C., gevonden in het huidige Turkije.

Eya is de heilige boom met appeltjes én eikeltjes.


Fred Hageneder's boek A Yew History mag gerust het meest complete naslagwerk over taxus genoemd worden. Ik ben blij dat ik het mocht vertalen: zo kon ik er helemaal in duiken! In deze publicatie werd het eerste deel over de morfologie en ecologie sterk samengevat. Het tweede deel over de culturele betekenis werd zo nauwkeurig mogelijk vertaald en een derde over de situatie in België en Nederland toegevoegd. 


Ontdek de vergeten geschiedenis van taxus. Je zal verbaasd zijn hoeveel het je zal leren over de onze... 

Meld je aan om op de hoogte te blijven van de beschikbaarheid.

Anchor 2

De vergeten ecosysteemdienst van bomen

Dit boek is het resultaat van een levenslange fascinatie voor bomen en het multidisciplinair onderzoek dat er uit voort vloeit. Van kleins af aan ben ik altijd tot krachtige bomen en plaatsen aangetrokken geweest. Het echte avontuur begon toen ik besefte dat die beide gelinkt zijn.

De directe aanleiding om te beginnen schrijven, waren enkele pijnlijke situaties ten gevolge van de contradictie tussen de visie op bomen in de bos- en natuursector met die van 'gewone' mensen. Tijdens het schrijven merkte ik dat mensen van buiten de sector blij werden van mijn verhaal, vooral diegenen die op een of andere manier met bewustwording bezig zijn. Het belang ervan wordt mij bij elke enthousiaste reactie duidelijker. Bovendien vormt het verhaal van Eya (taxus) de perfecte illustratie van mijn boek.

Recente boeken leerden ons al veel nieuws over deze oeroude medebewoners op aarde, aan wie al het leven (zoals wij het kennen) te danken is. Maar ken jij het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke boomsoorten (in een energetische of sjamanistische context)? Hoe bomen echt energetisch functioneren, zowel individueel als op soortniveau, is nog nauwelijks gekend. Hoewel dat stuk vandaag belangrijker geworden is dan ooit tevoren en het de sleutel vormt om eindelijk opnieuw het symbool van de Levensboom te begrijpen. Net deze vergeten ecosysteemdienst biedt de ultieme verklaring voor alle voordelen die we ervaren bij het bosbaden en bij bewuste verbindingen met bomen. Bomen kunnen ons onderbewustzijn prikkelen en ons inspireren om van een antropocentrisch naar een ecocentrisch wereldbeeld te evolueren.

Beschikbaar bij mij, de grotere boekenwinkels (incl. bol.com) en via bravenewbooks.nl/karolienvandiest.

Anchor 1

Warm aanbevolen publicaties

- Beckman, Thea – Kinderen van Moeder Aarde (1985)

- Hageneder, Fred – A Yew History (2007, 2011)
- Hageneder, Fred – Yew (2013)

- Hageneder, Fred - The spirit of trees (2000) 

- Kooistra, Maja – De kracht van bomen (2003)

- Lipton, Bruce – De biologie van de overtuiging – hoe gedachten je leven bepalen (2005)

- Powers, Richard - The Overstory (2018)

-Tompkins, Peter & Bird, Christopher - The Secret Life of Plants - a Fascinating Account of the Physical, Emotional, and Spiritual Relations Between Plants and Man (1989)

- van Lommel, Pim - Eindeloos bewustzijn - Een wetenschappelijke visie op de bijna-dood ervaring (2007)

Anchor 3
bottom of page